Kofeinska kriza u Kölnu

tumblr
Kava. Eliksir života. Smisao postojanja. Da nema kave, moj život bio bi sumoran i otužan. Ako postoji hard core kavopija, definitivno ulazim u kategoriju. Pijem kavu uvijek i stalno, sve vrste i na (gotovo) sve načine. Gilmoreice mi ne mogu ni svijeću držati kad pričamo o životu protkanom kavom. Probala sam ja i zelene čajeve i crne s mlijekom i bijele i zdrave i nezdrave i za mršavljenje, imunitet, laktozu i štatijaznam što. Ne ide. U konačnici, čaj mi se svodi na dvije jednostavne kategorije - bolesna sam i/ili zima je, a to miriši i toplo je. Tu završava cijela kronika s čajem. Ali kava... Čim otvorim oči, pravim kavu, do podneva moram riješit minimalno dvije, život nema smisla ako se ne ubaci barem jedna popodnevna, a one što mi ulijeću s 'kasno mi je za kavu' smatram najvećim izrodima i hipsterima. Sestro, NIKAD nije kasno za kavu! Ne spavaš? Pa to nije nikakav problem - znači da ti se otvorio još jedan termin za pit kavu! Po noći. Uz dobru knjigu. Milina!

I sada, dok čitate ovu moju Odu kavi i razmišljate 'dobro, zašto ja ovdje gubim vrijeme, žena je očito puk'la k'o kokica', moram vas razuvjeriti i reći da ovo trabunjanje vodi nekamo. Vodi na drugu strane medalje zvane 'bolje smrt nego loša kava'. Vodi u grozomornu njemačku svakodnevicu. Svakodnevicu grozne kave!

Kad pišem hvalospjeve o kavi, moram reći da ovdje uopće ne govorim o 'tradiciji ispijanja kava' i kulturi življenja. Sve je to vrlo lijepo, korzo, sunce i kavica od minimalno dva sata. Ali ja ovdje mislim da konkretnu tekućinu, tekućinu bez koje ne mogu progledat, ne mogu pisat post, ne mogu se koncentrirat na subinske analize problema i sl. Što se mene tiče, mogu ja i 'njemački' odraditi njihov 'stani, eksiraj i pići dalje' sistem. Samo mi daj dobre kave. I mogu popiti nesicu, pijem i one Lidlove zamjenske kave, ok mi je i turska, pogotovo ona nova od lješnjaka (Vi koji niste probali, ne otvarajte svoja pogana usta u mržnji - kava je božanstvena. Probaj pa se hvali!) Ali što se tiče zlatnog standarda, tu sam prava 'Rvatina. Kad kažem da hoću kavu, hoću kavu s hladnim! Hoću produženu espresso kavu s malo hladnog mlijeka. U čemu je problem? U Njemačkoj, očito!

Putovala sam kojekuda po Europi. Uvijek isti problem. Svugdje se 'moja' kava zove drugačije. U jednom gradu naručim macciato, dobijem malu s toplim. U drugoj naručim 'coffee with milk', dobijem caffee latte. Onda odustanem i naručim caffee latte, dobijem 'svoju' kavu! Sva sretna mislim da sam napokon naučila, na četvrtom mjestu dobijem bijelu kavu. I tako u nedogled. Već sam se pripremala na borbu s kavama, ali moram vam priznati, Njemačka trenutno vodi i to poprilično nadmoćno. Od kada sam došla ovdje, NITI JEDNOM nisam uspjela dobiti svoju kavu!! Lažem, jesam jednom - već sam bila iznemogla i naletim na curu koja dobro priča njemački. I ja se bacim u objašnjavanje i ona mi lijepo kaže da NEMAJU takvu kavu, ali će mi ona napraviti Americano (produženu), pa nek se ja poslužim mlijekom koje je hladno i stoji na pultu sa šećerom i tim kerefekama. Nitko sretniji od mene! Pogodite što? Na idućem mjestu nisu imali takav pult.

Koliko sam shvatila, njima je svugdje espresso s mlijekom isključivo mala espresso kava sa pjenom od mlijeka. Sa produženom kavom očito imaju problem što je meni apsolutno neshvaljivo jer SVI loču one odvratne filter kave - koje su doslovno produženo produžene kave. I svaki puta kada se nađem u ovakvoj raspravi (sama sa sobom, najčešće), sjetim se muževog docimera. Simpatični Splićo, modno osvješten, zgodan i hladovina do ibera. Ono, sunčane naočale se nose i po mraku, a kava se pije šest sati u miru prekinutom pokojom rečenicom. Ali morala se piti fina kava. S 'ladnim. Roko, ako me čitaš, znaj da mi je teško. Sve što mi je preostalo je šparati za espresso aparat ili se predati i prebaciti na filter kavu. A predati se neću! Možete mi uzeti državu, ali kavu s 'ladnim - NIKADA! Balkanski ponos i upornost. Tako efektni. Tako snažni. Uvijek usmjereni prema krivim ciljevima.

Kava über alles!! #misusovo

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,